Translate

Thursday, July 26, 2012

K-Pop: DJ Masa Rule !!!

Assalamu`alaikum...

       Okay, kali ni saya nak kongsi sesuatu yang menarik dengan anda, terutamanya peminat Korean Pop (K-Pop). Korang tahu kan apa itu mashups?  'cut-combine-songs' all that stuff...? hehe... memang tidak dinafikan dah banyak dah mashups utk lagu K-Pop nie... tapi, pernah tak korang terfikir lebih daripada 30 lagu K-Pop (or any kind of song) yang digabungkan jadi satu lagu and that mashups was only around 3minutes...! Soooo cool...!!! 

      The guy is Carlos Brandao, (but known as DJ Masa) from Brazil... Yess... He's not Korean after all!! But he did many K-pop mashups.  Dia juga pernah buat Video Conference dengan sebuah rancangan televisyen di Korea berkenaan dengan mashups yang dia buat.




Okay,  nie pula video mashups dia yang ditayangkan dalam video di atas... Enjoy...!!!





 p/.s: Kehidupan kita sememangnya penuh dengan kejutan...!



 

Tuesday, July 24, 2012

Perkongsian Ilmu: Pencemaran Udara


  •  Takrif Pencemaran Udara & Jenis-jenis Pencemaran Udara
  
Apa itu pencemaran udara?  
                Pencemaran  udara  merujuk  kepada  sebarang  bahan-bahan  kimia,  fizikal  (zarah-zarah jirim),  atau  biologi  yang  mengubah  sifat-sifat  semula  jadi  atmosfera. Aktiviti  manusia  telah  membebaskan  pelbagai  bahan-bahan  pencemar  yang  mengakibatkan  pencemaran  udara. Aktiviti  manusia  telah  membebaskan  pelbagai bahan pencemar  udara  yang  mengakibatkan  pencemaran  udara.
Jenis-jenis pencemaran udara.
     Pencemaran udara diklasifikasikan kepada dua bahagian iaitu pencemaran primer dan pencemaran sekunder.
A.   Pencemaran primer
          Pencemaran primer ialah pencemaran yang dihasilkan sulfur monoksida dan karbon monoksida hasil daripada pembakaran tidak lengkap. Ia menyebabkan zarah-zarah halus terampai di udara.
            Kebanyakan pencemaran udara primer ini dilepaskan melalui ekzos kenderaan, kawasan industri yang melepaskan asap atau bahan pencemar, dan penggunaan dapur arang kayu yang tidak terkawal.
Rajah 1.1: Kilang  melepaskan asap atau bahan pencemar ke udara.

B.   Pencemaran sekunder
     Pencemaran sekunder adalah berpunca hasil daripada tindak balas sulfur dioksida yang bergabung dengan wap-wap air di udara.Contoh pencemar udara adalah seperti gas karbon dioksida, sulfur dioksida, kloroflorokarbon, bau-bauan, logam toksik seperti plumbum dan tembaga dan sisa radioaktif.
Rajah 1.2: Tindak balas sulfur dioksida dan nitrogen oksida yang  bergabung dengan wap-wap air di udara.

  •        Takrif Pencemaran Udara & Jenis-jenis Pencemaran Udara
        
      Bahan  pencemar  udara  ialah  plumbum, sisa  bahan  radioaktif, nikotina, asap  hitam, karbon  monoksida, sulfur dioksida atau nitrogen dioksida, dan  klorofluorokarbon (CFC).
       Terdapat  pelbagai  sumber  kepada  bahan-bahan  pencemar  udara. Aktiviti manusia merupakan penyumbang utama kepada pencemaran udara.Aktiviti manusia seperti perindustrian,menggunakan kenderaan bermotor dengan bahan api fosil membebaskan pelbagai gas yang berbahaya kepada kesihatan manusia.

      Sumber-sumber lain  kepada  bahan-bahan pencemar udara ialah  pembakaran, asap  rokok,  stesen  kuasa  nuklear, asap kenderan  dan kilang.

  •  Kesan Pencemaran Udara

A.   Kesihatan manusia
         Kesan utama pencemaran udara kepada manusia adalah sistem pernafasan. Gas-gas seperti karbon monoksida akan meracuni sistem pengangkutan oksigen dalam darah dan melambatkan tindak balas manusia. Kesan seterusnya akan menyebabkan seseorang itu mengantuk, mempunyai penyakit lelah dan mengurangkan fungsi paru-paru.
         Bahan tercemar seperti nitrogen oksida boleh menyebabkan edema dan pendarahan pulmonari. Bahan tercemar seperti gas ozon boleh menimbulkan kerengsaan dan akan menyebabkan inflamasi paru-paru dan ketidakupayaan untuk bergerak. Habuk, asap, kabus, wap atau bahan-bahan lain juga menghalang penglihatan mata manusia.
            Kajian Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah menyatakan sebanyak 3.3 juta manusia mati setiap tahun disebabkan oleh pencemaran udara. Ia adalah tiga kali lebih tinggi daripada jumlah kematian yang disebabkan oleh kemalangan kenderaan.



B.   Tumbuhan
       Kesan kepada tumbuhan adalah seperti mengalami kerosakan nekrosis (keguguran daun), klorosis (pertukaran warna), dan pertumbuhan terbantut.
       Kesan ini juga akan menyebabkan sebahagian daripada penduduk bumi kekurangan sumber makanan dan ekonomi yang akhirnya menganggu kehidupan seharian. Selain itu, kesan ini akan mengganggu keseimbangan ekosistem.
C.   Haiwan
       Haiwan akan terancam atau mati akibat daripada pencemaran udara. Perkara ini disebabkan oleh udara yang memasuki paru-paru haiwan. Selain itu, makanan daripada sumber tumbuhan akan tercemar oleh pencemaran udara.
D.   Bahan
          Kesan kepada bahan bermaksud kerosakan berlaku akibat daripada pencemaran udara seperti kekotoran pada pakaian, pencemaran pada permukaan dinding bangunan dan sebagainya. Perkara ini berlaku akibat daripada pengenapan asap atau zarah halus.
          Hakisan logam juga merupakan kesan daripada pencemaran udara akibat kehadiran sulfur dioksida di dalam udara.



E.   Penyusutan lapisan ozon
              Pencemaran udara akan menyebabkan berlakunya pemanasan global akibat daripada penyusutan lapisan ozon yang melindungi bumi daripada sinaran terus cahaya matahari. Pendedahan secara terus kepada cahaya matahari boleh menyebabkan kanser kulit. Di samping itu, pancaran matahari yang terik juga akan menyebabkan berlakunya pencairan ais di bahagian kutub bumi. Pada masa kini, ekosistem di dunia mengalami ketidakseimbangan.
F.    Hujan asid
           Hujan asid berlaku disebabkan oleh penggabungan gas sulfur dioksida dan nitrogen oksida dengan air hujan dan seterusnya menjadi asid sulfurik dan asid nitrik. Asid ini akan terkumpul di dalam awan dan bergerak ke tempat-tempat lain. Asid tersebut akan turun bersama-sama dengan hujan dan menimpa hidupan yang terdapat di dunia. Kesannya, ia membunuh tumbuh-tumbuhan dan juga hidupan air. Tambahan pula, ia juga boleh menghakis pakaian, kertas dan bahan binaan bangunan. Selain itu, asid tersebut juga meresap ke dalam tanah dan menyebabkan kualiti tanah berkurang serta tidak subur.
G.   Kesan rumah hijau dan pemanasan global
           Kesan yang paling ketara dan sedang hangat diperbincangkan oleh seluruh negara pada masa kini adalah tentang kesan pemanasan global yang disebabkan oleh kesan rumah hijau. Kenaikan suhu bumi dan penipisan lapisan ozon juga menjadi punca kepada pemanasan global yang dapat dirasakan oleh seluruh dunia. Kenaikan suhu bumi adalah disebabkan oleh pembebasan gas-gas karbon dioksida yang terkumpul di dalam udara.

Gas karbon dioksida yang terlalu banyak telah menyebabkan haba di bumi terperangkap dan akhirnya suhu bumi meningkat dan persekitarannya menjadi panas. Penyusutan lapisan ozon juga menyebabkan kejadian pemanasan global ini. Kesannya adalah permukaan bumi akan menjadi panas, ekosistem terganggu, banjir berlaku secara kerap dan juga berlakunya kejadian alam yang tidak normal.
H.   Atmosfera
          Kesan terhadap atmosfera yang dibawa oleh pencemaran udara pula ialah mengurangkan jarak penglihatan akibat jerebu
·         Penampalan ozon
                 Bahagian ozon yang berlubang ditampal dengan mengionkan oksigen di atmosfera melalui penggunaan belon helium. Selain itu, penampalan ozon juga boleh dilakukan dengan menembak peluru ozon dengan menggunakan kapal terbang yang mampu menampal ozon. Namun begitu, penampalan ozon ini hanya dapat mengawal pencemaran udara untuk jangka masa pendek sahaja.

  • Memperkenalkan undang-undang
           Pihak kerajaan yang bertindak sebagai agen pentadbir negara telah mengubalkan pelbagai undang-undang dalam mengawal kadar pencemaran. Sebagai contoh, industri besar dan kecil diwajib menapiskan asap yang dikeluarkan. Wet scrubber merupakan penapis asap kilang dengan menyembur air dan batu kapur pada asap. Proses ini dapat mengurangkan sulfur dioksida sampai 90%.

  • Penggunaan teknologi

           Dengan adanya teknologi moden, penggunaan kenderaan menggunakan kuasa elektrik sedang dikaji secara giat di negara-negara barat. Kenderaan jenis ini bukan sahaja tidak menghasilkan pencemaran udara malah pencemaran bunyi. Walaubagaimanapun, tenaga elektrik adalah mahal dan kesannya terhadap alam sekitar mungkin bergantung kepada cara tenaga elektrik tersebut dihasilkan.


  • Kitar semula
Mengitar semula bermaksud memproses atau menggunakan semula bahan buangan seperti plastik, kertas, tin aluminium dan sebagainya. Kaedah ini merupakan proses yang sangat selamat kepada alam sekitar kerana dapat mengurangkan kadar pencemaran. Pembakaran sampah-sarap turut dapat dikurangkan.

·         Penggunaan petrol tanpa plumbum
Penggunaan petrol tanpa plumbum dapat mengurangkan kandungan plumbum dalam pelepasan asap kenderaan. Langkah ini dapat mengurangkan masalah jerebu yang sering berlaku di waktu pagi dan juga dapat mengelakkan masalah kesihatan seperti batuk dan selsema daripada berlarutan.
            
  •   Kesimpulan :
          Kita bertanggungjawab untuk memeliharanya bumi dengan sebaik-baiknya. Segala tindakan yang dilakukan oleh manusia terhadap alam sekitar akan secara tidak langsung memberi kesan kepada hidupan-hidupan lain. Justeru, kita patut mempunyai kesedaran dalam diri tentang kepentingan alam sekitar kepada manusia dan hidupan lain serta cuba untuk mengurangkan masalah pencemaran di bumi ini tidak kira pencemaran udara, air ,darat atau nuklear. Dengan ini, barulah generasi baru kita berpeluang menikmati keindahan alam sekitar.

sumber: Wikipedia 

Monday, July 23, 2012

Suka sangat : Sam Tsui !!!

Assalamu`alaikum... 

    Hey guys...! What's up? Well,  hari ni hari ke-3 puasa... So, as usual I'm surfing the internet after clean up the entire house. Suddenly I found something or should I say someone who has miracle  voice. Introducing... Sam Tsui...!! ( I know some of you; perhaps most of you already know about this awesome guy) . 

   He is best known on covering  songs by popular artists such as Britney Spears, Maroon 5, Adele, Bruno Mars, and Rihanna; and perform it on YouTube. 

   Samuel (Sam) Tsui was born on 2nd of May 1989. He is graduated from Yale University (2011). He is not only covering, but also medley and mash ups. Well, life is full of surprise, and he is one of it...

Here is one of the video he covering. Listen and enjoy the show ...!!! 




Lyrics: 


I remember tears streaming down your face
When I said " I'll never let you go "
When all those shadows almost killed your light

I remember you said "Don't leave me here alone"
But all that's dead and gone and past tonight.

Just close your eyes
The sun is going down
You'll be alright
No one can hurt you now
Come morning light
You and I'll be safe and sound

Don't you dare look out your window
Darling everything's on fire
The war outside our door keeps raging on
curled up to this lullaby
Even when the music's gone
gone

Just close your eyes
The sun is going down
You'll be alright
No one can hurt you now
Come morning light
You and I'll be safe and sound


Just close your eyes
You'll be alright
Come morning light
You and I'll be safe and sound 

    

p/s:  Nak tuju lagu nie kt 'dia', boleh tak??   ;p

Sunday, July 22, 2012

Ramadhan: Berbuka Puasa =)

Assalamu`alaikum...

       Hehe... Hari  ni  dah  masuk  hari  kedua  berpuasa... And starting from yesterday I need to cook for our break-fast meal. Well, just a simple menu. Macam hari saya masak ayam masak berlada. ( Err... Saya tak la pandai masak sangat, but I try my best... )






p/s: teringin nak belajar@masak daging masak merah... =)

Suka sangat: 1925 by ashe

Assalamu`alaikum...

   Okay, kali ni nak share something dengan anda semua. Well, dah lama dah nak share tapi asyik terlupa jer... (Adehhh!! semakin tua ya...) 

   Saya jumpa lagu nie masa tengah jumpa Mr. YouTube. As usual, cari anime ke, movie ke, apa2 je video yang menarik. Kalau tak silap lagu nie sebenarnya dalam versi Jepun dari siri anime Hetalia.

   Okay, that's not my point exactly. The lyrics are so nice to be heard and I love it.  Ramai dah buat  cover untuk lagu ni. Teringin nak tengok orang Malaysia buat cover lagu ni. ( Me? Memang tak la. Suara katak lagi sedap kot... teeheehee...! )

   


1925 - Ashe - English Lyrics

by ~Ashestoashesjc

A calm and cooling motion
It's shaking off my tension
Surprise, surprise
It's called being alive

The answers to my questions
Repeating; Have I mentioned
I lied? Don't like the way I'm being tried

A lonely heart is what I'm slowly aiming for
Forget what you see; leave it to me
I'll lead you there

It's not about the money
But the world doesn't agree
A bribe, a lie, a trick
We'll hide the truth
And they won't see
As long as you have changed your mind
Your soul belongs to me
We have got no pride
And no honor to be seen

"A little; just a little"
A lie or just a riddle?
Appeal, I feel
But only if it's real

"It works in this direction;
Let's take another exit"
You cheat, I see
You're not the one for me

The happiness of people
Is such a fickle thing
To bend and break
The give and take
Is too much for me

Love is just the gum
That we replace without a care
Had your heart forever
Now another day is here
The puzzle pieces
Of our life will rarely make a fit
But we take our chances
And go along with it

The pouring rain fills up your brain
Again...
It takes so much to weigh down your regrets
This life is drifting on the open sea...
This boat is not enough for you and me...

Building up your fences to avoid the best you can
All the laws and morals understood by fellow man
If I could be on the other side then I would be
"Oh, hello!" I'd say, but you'd never look at me

If you ever bother asking me if love is really true
I would stare you in the face and say it's looking right at you
If I really understood you better than you know yourself
Then I know I'm perfect for you and nobody else

Saturday, July 21, 2012

Suka sangat: Abhijeet Sawant ;P

Assalamu`alaikum...

Okay... entry kali ini saya nak cerita pasal mamat Mumbai ni... Nama dia Abhijeet Sawant. Dia lahir pada 7 Oktober 1981 dari Maharahstra, Mumbai, India. Dia ialah pemenang Indian Idol (Season 1) . Dia juga pernah wakili India dalam Asian Idol 2007. Dia dapat tempat ketiga dalam Asian Idol. 

   Saya mula menyedari kehadiran beliau dalam industri seni (cewahhh...!!) ketika dia menyertai Asian Idol. Waktu tu, negara kita pun hantar wakil juga iaitu Jacklyn Victor. Dan sesungguhnya dia mempunyai senyuman yang menawan. Masa tu, pemenang Asian Idol ialah Hardy Mirza (suara dia memang sedap).

Okay, sambung balik pasal Abhijeet Sawant ni tadi. Nah, nie hah gambar dia... Tengok and nilai sendiri, okay? (ehm.. beauty is in the eye of the beholder... ;P)

ehm...ehm.. dia dah kahwin, okay??




p/s: teringatkan seseorang... =P

Salam Ramadhan : Ramadhan datang lagi... =)

Assalamu`alaikum... 

     Ahlan wa sahlan ya Ramadhan...! Hari ini hari pertama kita berpuasa... Nothing much happen today... Online dari pukul 9.00am sampai sekarang (4.20 pm) hah, sudah... Yela, kemas rumah sudah, kemas bilik sudah, basuh kain sudah...masak je belum... ;P


Apa-apa pun, selamat menjalani ibadah puasa ya... Tingkatkan amalan dan keimanan Lillahi Ta`ala... =)

p/s: Entah macam mana pagi tadi boleh TERmimpi 'dia'. Yang paling lucu, dalam mimpi tu boleh pula 'dia' cakap   "I love you" direct kat saya walaupun agak malu-malu. Haish!! Mesti masa tidur tu saya sengih sorang2 macam orang gila. Oh, Abhijeet Sawant ... !! ( ehmm... Jangan tanya siapa Abhijeet Sawant tu yer..!)  

makan-makan : Char Kuew Teow Cikgu Maznah...

Assalamualaikum...

    Okay, tengah sibuk masak rendang tiba-tiba dapat call...

" Hello, ini Cik Nurul Ain, ke?"
"Ye, saya. "
"Motor cik dah sampai yer... Cik nak ambil..."
"Ohh... Saya ambil hari ni ." Laju je aku potong...
"Ohh... Okay, kalau macam tu baiklah. Kami tutup pukul 5 petang yer..."
"Okay..."
"Eh, cik. Tempat kami bukan lagi di KTM Kajang yer..."
"Hah, dah tu kat mana?"
"Kat Kajang Sentral... Cik tahu tak di mana Kajang Sentral?"
"Err... Tahu kot..."
"Bersebelahan dengan kolej komuniti."
"Ohh... Tahu...Tahu..." sambil garu2 kepala...
"Okay, kalau cik tak tahu juga nanti boleh call kami atau rujuk kepada KTM Kajang. Di sana ada peta. "
...eh, macam tahu2 je aku tak tahu... "Oh, okaylah kalau macam tu... Terima kasih yer... Nanti saya datang ambil..."
"Okay. Terima kasih, Cik."
"Okay2... Assalamu`alaikum..."
"Wa`alaikumussalam..."

YESSS...!!! MOTOR  GUE UDAH NYAMPE TUhhh!!!

  Saya pun pergilah ambil motor dengan ayah... Rupa-rupanya Kajang Sentral ni saya pernah pergi. Cuma tak tahu nama. Ikut lebuhraya Silk boleh, dari KTM Kajang pun dekat je... Alhamdulillah, motor dah sampai... mmmuuuaahhxxx!!!  weee....


Lepas pergi ambil motor terus pergu rumah Zella... Ajak die pergi  rumah cikgu Maznah. Masa Sampai rumah cikgu Maznah, kami je student 3rd batch. yg lain2 semua batch4 kot... haish...

   Lebih kurang pukul 6.15 ptg, Syukri sampai. Shahzwi pula datang 10 minit sebelum 6petang. Dah lama tak jumpa diorang. Shahzwi kata pipi aku naik!!! GGGrrr... Yang Fadhil  (my junior) kata plak pakai make up tu... padahal masa tu mana ade pakai!!! Argghhh... saba je la...

Tak lama lepas tu saya dan Zell minta diri nak balik. Kami solat dulu kat PGA Battalion Semenyih (Belakang Pizza Hut @ KFC Semenyih ) ... Sempat gak snap pic... Teeheehee... =)

after solat Asar... nmpak sgt ke piipi naik?  ~lalala~



zella ...  =)

Balai Polis Semenyih...


Sahabat : Dinner with ma friends... =)

Assalamu `alaikum... 


      After a few days I was Selangor finally (Wednesday, 18th of July) my friend Jaz Aswin (aween) invite me out for dinner. Aziela (Zella), Fahdillah (fadz), and Bella followed also .. We went by car Aween. Bella was driving. We went at about 7.05pm.


Actually at that time, Aween and Zella are fasting. So, with no water, food, not even candy, they had to break a short delay. Upon reaching the destination, they directly buy mineral water.
then we went to the mosque for Maghrib prayers ... =)


After prayers, we went to eat. We dining at Pizza Hut Aeon Balakong. Aween treat us. We were there for quite a while,  having long chat ... Yup, we have not met since last semester ... Miss them all ... =)


After hang out a while in Aeon, we went to the Semenyih. We stopped at a food stall at the back of the Econsave supermarket. We continue our conversation.  After hours shows 11.00pm, we went back home ..


I feel good hang out with them all ... =) Hope will meet them again soon, and the others too... =D




bella


bella, fadz, and... me.. (-_-)"


Zella, Fadz, and me... =)

fadz... fadz... dalam diam 3 pootong die rembat !! ;P


kenyangnyer...  hehe...

the middle one; Aween... =)

licinkan pinggan die? hehe...

muka kenyang je masing2... me? eh, kenyangla... xnmpk ke cover perut tu...! haha...

nyummy...nyummy...

thanks Aween for the treats... =D

Follow by Email

Popular Posts