Translate

Sunday, May 29, 2016

Bahagia tengok orang lain derita??

Assalamu'alaikum...

These few weeks seriously give me some headache. But i try to keep up and stay positive.

However, there is something that made me piss off.

When I was lepaking at somewhere enjoying a cup of tiramisu coffee, I heard a conversation between couple of lovers (I guess) talking about someone's love story. Hey, I'm not intend to, but since they're just next to my sit@table I was able to listen even I'm not really care... until...

They spoke about a girl whom friend of theirs is just 'recovering' from broken heart. That's not the main issue though... ironically, they not really care how that poor girl going to stand up again, they more care about how the girl 'meroyan'.

I was like, "are u serious? Is that ur entertainment? Gosh, pathetic!". I'm yelling inside. It looks like they enjoy watching someone falling, broken hearted.

Seriously, I couldn't accept this. Just imagine how suffered that girl could be, how she's going through hard time, and it is soo not human if you feel like it's a joke.

Yeah, I do understand that it's personal opinions and I can't force oneself to agree with mine.

I know how it feels like... because I'm deeply broken inside. And I know it's not that easy to get up.

Entahlah. You will understand if you're in our shoes....

Monday, May 23, 2016

What u give, u will get back

Assalamu'alaikum...

Have you ever done bad things to others? And have you ever imagine that one day people will done it to you?

Do you believe in "what you give you will get back"; some called it as karma?

Personally, we have to make good deeds not because we want people to treat us the same way ( I mean that's not the main point), but it is because that is the best way to treat people and make the world better place for living. And of course, we hope people will treat us the same....

And... if let say you wrong doing to others, could you ever imagine if you're in their shoes?

I always remind myself that "biar orang buat kita jgn kita buat orang"... It might sounds so naive but at the end of the day you'll find yourself in the better place. But it doesn't means that anyone can take advantage on you!

Ah... getting sleepy. Talk to you later...

Good night, sayang... assalamu'alaikum

Monday, May 16, 2016

Selamat hari guru, cikgu!

Assalamu'alaikum...

Walau beribu lautan manusia hanya kau yang teguh berdiri di hadapan,
Terus membimbing kami yang tersungkur untuk bangun semula dan berjaya;
Lebih berjaya daripada hidup mu...

Sungguh mulia jasamu wahai Guru...
Bukan balasan yang kau pinta, cukup sekadar melihat kami berjaya...
Walau kami tersungkur lagi,kau tetap ada disisi...
Lagaknya seperti ibu yang ... terus menyemarak jalan cahaya di dunia...
Tidak pernah lekang dari bibirmu mendoakan kami di akhirat sana...
Kerna kasihmu pada kami tiada sirna..

Mungkin suatu masa kau tiada lagi
Namun ilmumu,
jasamu,
pengorbananmu,
harapanmu,harapanku,
ingatanmu,
malah setiap yg ternafas dari hidupmu amat beerti buat kami...

Sungguh kami cinta akan kau Guru...
Sungguh kami kasih akan kau,Guru... Namun,tidak terbanding dengan segala detik nadimu yang mengiringi kejayaan kami...

Andai tiada majnun tiadalah laila,
Andai tiada Guru tiadalah berjaya...

Selamat Hari Guru, guru-guru ku...
kau perintis kejayaan kami...

Sekian.

Friday, May 13, 2016

Bangkit!

Assalamu'alaikum

Dua minggu ini dan akan datang merupakan minggu2 yg sukar bagi diri aku. Perlahan-lahan aku cuba bangkit walau tiap kalinya tersungkur.

Tapi, aku tahu aku perlu lepaskan; bukan demi aku tetapi demi dia dan 'dia'. Demi menjaga hati dia dan 'dia', biarlah aku tersakiti. Kerana terpaksa aku relakan... kerana sayang aku lepaskan... sakit? Pasti.

Ramai bertanya, bagaimana mana boleh jadi setabah ini; aku tiada jawapan. Yg aku tahu aku ingin lihat dia bahagia. Aku nk dia bahagia dan aku tak nak 'dia' terluka, sepertimana terlukanya aku.

Kelakar bukan?waktu2 mcm ni pun aku masih fikirkan hati dan perasaan mereka walau hakikat mereka tidak pun peduli hati dan perasaan aku. Sungguh, jika aku mahu, aku mempunyai banyak peluang utk 'bertakhta'. Tetapi itu bukan cara aku. Dan aku tidak sanggup lukakan hati 'dia' walaupun aku tidak pernah mengenalinya.

Andai saja 'dia' sebagai wanita memahami hati aku... andai saja...

Thursday, May 12, 2016

Dalam seribu satu bintang...

Mentari berlari meninggalkan hari
Datangnya malam bersama rembulan
Kadang kan terlihat kerdipan2 kecil
Tapi kan hilang dikala hujan.

Dalam sribu satu kerdipan, satu jua pasti kan tercuri
Dalam hari esok kan dinanti
Kadang ada kadang tak pasti
Tapi kan tetap ternanti

Di sebalik satu kerdipan itu
Tersimpul sebuah rindu
Samar warnanya namun terlihat
Dari mata hati yg tahu
Bibir tak perlu bicara
Bicaranya melalui jiwa
Tulusnya melalui mata
Dalam rindu walau tak pasti

Akhirnya masih jauh
Mungkin iya mungkin tidak
Mudah diharap
Susah digapai
Hanya yg tahu yg memahami

Penghujungnya... masih dinanti

Wednesday, May 11, 2016

Selesai sudahh...

Assalamualaikum...

Hari ni waktu subuh lagi aku dah sampai KTM Kajang. Alhamdulillah... berkesempatan meraikan sahabat yg berkonvokesyen. Seronok betul dia tengok kami datang.

Sepanjang dua hari satu malam aku di sana, mcm2 perkara diluar jangkaan berlaku. Antaranya? Panjat bukit@gua Cenderawasih... dengan pakai kain! Yuppp... its trueee....! Dah la aku makin debab, then panjat smpai puncak pakai kain... haha! Thanks to them. Diorang yg keep pushing me and put all the trust on me. Diorang kata aku boleh buat. Tak tipu, memang semput! Tapi masih berjaya, so okay la kot?

Panjat bukit memang bukan bidang aku. Kau boleh suruh aku berjalan 5km but not panjat bukit. Tapi alhamdulillah... encourage yg mereka berikan membuatkan aku sampai ke puncak. Thanks for your trust... 😊😘

Tapi... aku tak boleh nak nafikan yg jasad aku je ada kat sana... hati aku melayang ke sana... susah nak terangkan. Bukan aku tak cuba; sampai nk tercabut hati ni...

Tu lah antara kelemahan aku yg major; bila dah sayang...susah nk lupa. Dan boleh dikatakan ini kali pertama aku syg org sampai mcm ni. Allah... ampunkanlah aku...

Yang aku tahu... aku nak dia bahagia, walaupun itu bermakna aku terpaksa menangis utk seumur hidup. Biar aku yg nangis, jgn dia. Aku nk dia dapat apa yg dia nak, termasuklah mendapatkn orang yg dia cinta.

Mcm aku ckp tadi, biar aku yg nangis, jangan dia. Biar aku yg terluka, jgn dia. Mungkin ada yg anggap apa aku buat ni bodoh, tak mengapa... aku faham.

Aku lain, kau lain. Kita tak sama.

Dan aku tak tahu, berapa lama masa untuk aku hilangkan rasa ini. Jauh di dasar hati, aku masih berdoa memohon kepada Yang Maha Penyayang.

Monday, May 9, 2016

Arau... bertemu kembali

Assalamu'alaikum...

A year after, finally I'm returning to Arau for my friend's convocation ceremony.

Could it be the last time I'm visiting Arau? No one knows.

Usually I'm departing from KL Sentral. but  this time it is in Kajang. With some delayed (may be due to some minor accidents happened yesterday) finally I'm on my way. Things change! Am I getting older?? Good to see things getting better; may be I'm the only one vice versa 😖.

Btw, I can't wait any longer to meet my fellow friends!

It such a long time since the last Subuh prayer in train. And now I'm feeling sleepy as I couldn't get sleep.

Goodnite@morning, sunshine!

Duhai hati...bersabarlah...

Aku
Yg selamanya merindu
Yg selamanya mengasihi
Yg selamanya mahukan terbaik untuknya
Yg selalu berpura kuat walhal hatinya lemah
Longlai
Yg matanya selalu tersenyum
disebalik bola mata berkaca.

Dia
Yg semakin tersenyum
Yg semakin jauh
Yg semakin bahagia
Yg semakin pasti walau aku tiada

Terbawanya diri
Terbawanya hati
Memujuk diri untuk senyum kembali
Walau hakikat di hati
terrtusuk kunai berduri
yg bisanya akan tersisa
Dan tinggalannya akan berbekas
yg terdalam... mungkin selamanya

Biarkan aku yg terluka
jika dia bahagia

Follow by Email

Popular Posts